Rostliny kávy Arabica jsou často pěstované na malých plantážích. Svůj životní cyklus začínají ve školkách, po několika měsících jsou mladé sadby rozsázené do polí. Po přibližně čtyřech rocích se začnou jevit první plody. Pokud jsou rostliny zdravé, nechají se, aby rodili plody kávy po dobu 15 roků. Slengově řečeno: plody jsou známé jako třešně a dozrávají v cyklech. Sběr se provádí po období dešťů.
Většina zemí pěstujících kávu má jedno nebo dvě dešťové období za rok, které trvají několik měsíců. První zralé plody se objeví zhruba asi okolo října v Keni, dubna v Nové Guineji, srpna na Jamajce: čas sběru se začíná.
Sběr, který se dělá pouze ručně obvykle trvá několik měsíců, pokud se nepoužívají zvláštní metody, sběr kávy z jedné rostliny je nutné udělat na 7-8 krát.
Při sběru jsou vybírané jen zralé zrna, zatímco na plantážích vyrábějící méně kvalitní kávové zrna, jako například v Brazílii, všechny plody či ještě zelené nebo zralé jsou sbírané zároveň. Tato druhá technika se nazývá stěhování. Je rychlejší a levnější jako ruční sběr. V Brazílii kde káva často roste na rovinách se používají zvláštní žací stroje, které sbírají zralé i nezralé zrna současně.
zpět